rss_20_bn-mezclador-canalesflickrfacebook_20_bn-color-lab foursquare_20_bn-tono-saturacion

Exposició "Fantasies d'ahir" de Josep-Lluís Roig Rodríguez

Inauguració: 13 d'octubre de 2011
Clausura: 3 de novembre de 2011

L'autor
Josep Lluís Roig va néixer a Barcelona l'any 1947. Va treballar dins del món de l'arquitectura, dedicant el seu temps lliure a la fotografia artística. Ingressa a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya (A.F.C.) l'any 1971. Realitza el curset d'iniciació a la fotografia de l'entitat i participaa tots els concursos que s'organitzen. El 1977 aconsegueix el primer premi del trofeu "Luis Navarro", que és el concurs que més li agrada, i l'any següent obtè la medalla d'Or, màxim guardó de l'A.F.C. Repeteix premi Navarro els anys 1979 i 2000. Actualment és membre del Consell Tècnic i del Cos de Jurats d'aquesta entitat.
Ha realitzat diverses exposicions col·lectives entre les quals destaquem l'anomenada "080", dedicada al Cos de Bombers i "Seis de Mayo", fotografies inspirades en un poema d'Andreu Caparrós, així com d'individuals, a destacar la realitzada al poble d'Urús.
L'any 1994 decideix dedicar-se únca i exclusivament a la fotografia. Ha publicat quatre llibres, diverses guies turístiques i tres plànols temàtics sobre Gaudí, el Modernisme, el Gòtic i el Romànic a Barcelona.

L'exposició
L'any 2010 una mostra d'aquesta exposició va ser presentada a la Nau Ivanow de Barcelona i a l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, però amb un títol una mica més llarg: "Fantasies d'ahir i d'avui".
Un 18% de les 50 obres estaven realitzades el mateix any i l'autor es va ajudar amb l'eina del Photoshop, cosa que no passa a cap de les obres presentades a l'exposició que presenta a l'Agrupació Fotogràfica de Sant Adrià de Besòs.
Aquesta exposició ens convida a viatjar a l'època en què encara no existia Photoshop, un temps que avui molts consideren prehistòria de la fotografia.
Demostra que sense aquesta útil eina informàtica també era possible fer fotografies creatives de gran impacte visual. Aleshores el creador havia de recórrer a la seva imaginació per a, moltes vegades amb mitjans casolans i un petit plató, convertir objectes de la vida quotidiana en obres d'art.
És el cas d'una petita figura de vidre que, gràcies a una il·luminació artificial amb papers de colors i un entorn fabricat de cotó, es converteix en una delicada ballarina executant una pirueta en mig d'un paisatge màgic. En una altra imatge l'ajuda d'un vulgar ou fa que un maniquí prengui el rol d'un personatge futurista.
Josep Lluís Roig, qui ara com tot fotògraf té una càmera digital, emprava llavors una màquia de 6x6 de doble objectiu, la Mamiya C33, i feia diverses exposicions sobre el mateix negatiu.
La majoria de les 50 imatges que conformen la mostra ens conviden a remuntar més de tres dècades enrere, a l'any 1977; unes poques han estat realitzades a l'any 2000.

Mònica Bergós. Periodista

{morfeo 8}